Bamboe wordt in Azië al jaren op grote schaal gebruikt. In Europa is bamboe nog steeds een niche product, al neemt het gebruik snel toe. Als bouwmateriaal en voor keukengerei, maar ook als grondstof voor textiel.

Bamboe textiel is niet alleen een duurzaam materiaal: het groeit razendsnel, is bijzonder sterk en kan efficiënt geoogst worden. De belasting op het milieu tijdens de productie is tot 80% kleiner dan bij katoen. Het textiel dat Bam&Boe gebruikt is ook nog eens heerlijk zacht,super comfortabel en met unieke eigenschappen: antiallergisch, hypo allergeen en het beschermt tegen UV straling. Bovendien voldoet het textiel dat Bam&Boee gebruikt aan de Oeko Tex 100 standaard.

Hier vindt u de wasvoorschriften de verschillende bam+boe producten.

DE VOORDELEN VAN BAMBOE

Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld, ongeacht een nat of droog klimaat. De plant maakt zelf een anti-bacteriële stof aan, waardoor er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Bamboetextiel is bovendien volledig biologisch afbreekbaar.

De micro kleine gaatjes in de bamboevezel zorgen er voor dat vocht (of zweet) snel absorbeert en verdampt. Jij en je kleintje raken niet oververhit.

De bamboe vezels hebben een rond oppervlak, het stof valt soepel en voelt aangenaam zacht zoals kasjmier.

Ondanks de zachtheid zijn de vezels van bamboe oersterk, waardoor het de kleding een lange levensduur geeft. De stof kreukt niet, is antistatisch, vormvast en kan gewoon in de wasmachine.

Bamboe bevat van zichzelf een anti bacteriële stof. Bij andere stoffen wordt dit bereikt door allerlei chemische toevoegingen. Mensen met een gevoelige huid en/of allergieën kunnen dus met een gerust hart bamboe kleding dragen.

Bamboe is UV beschermend en filtert 98% van de schadelijke UV stralen. Zo blijft jouw kleintje extra goed beschermend tegen de zon.

De open structuur van de vezels, werkt verkoelend in de zomer en in de winter is het warmer dan katoen.

Het textiel dat Bam&Boe gebruikt aan de Oeko Tex 100 standaard. De standaard richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in relatie tot de gezondheid van de gebruiker.

DE BAMBOE PLANT

Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld. De plant groeit zo’n vijfentwintig meter in 50 dagen. Er zijn wel 1500 soorten bamboe. De bamboe die gegeten wordt door panda’s is een andere soort dan die waar kleding van wordt gemaakt. Het is gemakkelijk te verbouwen want bamboe heeft voornamelijk veel zonlicht nodig. De kans op misoogsten is klein. Er is geen extra water nodig bij de kweek van bamboe en doordat de bamboe zelf een antibacteriële stof aanmaakt, zijn er ook geen pesticiden nodig. Dit is natuurlijk hartstikke gezond voor de grond en jouw huid, want er komt geen vergif aan te pas. Bovendien helpt bamboe tegen het broeikaseffect omdat het CO2 uit de lucht opneemt. Bamboe doet dit beter dan gewone bomen. Bamboe helpt de boeren bij de bestrijding van bodemerosie, wind en hevige regenval. De wortels van de bamboeplant houden de grond stevig bij elkaar en hebben een positief effect op de waterstand. Na de oogst herstelt een bamboebos zich snel. Bamboe groeit via een wortelstelsel: herplanting is niet nodig. Met de huidige zorg voor het milieu op onze aarde lijkt de toepassing van bamboe ook in de kledingindustrie een welkom alternatief.

Wist je dat? De eerste gloeilampen van Edison, gemaakt in Eindhoven, hadden een bamboe gloeidraad. Een draad van bamboe is sterker dan een draad van staal met dezelfde omvang.

HOE WORDT BAMBOE KLEDING GEMAAKT

Bamboe textiel wordt gemaakt door garen van bamboe te breien of weven. Er zijn twee manieren om bamboe garen te produceren: op de mechanische manier en via het viscose proces.

Mechanische proces
In het mechanische proces worden de bamboestengels geplet, gestoomd en gekookt met natuurlijke enzymen waardoor het zachte pulp wordt. De vezels worden dan mechanisch uitgekamd en tot garen gesponnen. Dit is een zeer kostbaar en arbeidsintensief proces. De werkwijze is vergelijkbaar met het produceren van linnen stof uit hennep of vlas. Het garen dat is geproduceerd op mechanische wijze is niet zo zacht als die verkregen door het viscose proces. Deze bamboe stof (bamboe linnen) is niet op grote schaal beschikbaar.

Viscose proces
Bijna alle bamboekleding in de markt is via het viscose proces gemaakt. Deze stoffen zijn ijzersterk en tegelijk heel glad en soepel. Dat zit dus heerlijk. Voor het maken van viscose worden de bamboe bladeren en het hout gekookt en opgelost. Hierdoor ontstaat een oplossing van viscose cellulose. Deze cellulose-oplossing wordt gezeefd en de filamenten die uit de zeef komen, worden gehard. Deze vezel wordt vervolgens gesponnen tot bamboe garen. Voor het oplossen worden chemicaliën gebruikt die schadelijk kunnen zijn wanneer deze in het milieu terecht komen. Een deel van deze chemicaliën zijn, in grote hoeveelheden, schadelijk voor de gezondheid en een deel niet. Zo wordt natriumhydroxide ook gebruikt in de productie van voedsel, drinkwater, zeep, bio-diesel, pigmenten en papier. Zelfs bij de verwerking van bijna alle weefsels van katoen, ook organisch katoen. Dit proces is goedgekeurd voor gebruik in textielproductie onder de Global Organic Textile Standard (GOTS). Nu bamboe kleding steeds populairder wordt, worden er steeds betere technieken gebruikt. Bijvoorbeeld door met gesloten systemen te werken, waardoor de afvalstoffen worden hergebruikt en niet terecht komen in het milieu.

BETER DAN KATOEN

Bamboe textiel is niet alleen veel fijner om te dragen, maar ook absoluut een beter en duurzaam alternatief voor het vervuilende katoen. Bamboe scoort op bijna alle schakels van de keten beter. Voor de productie van katoen is veel meer land nodig, veel meer water (tot wel 10.000 liter per kilo) en er zijn veel insecticiden, pesticiden en andere chemicaliën nodig om katoen te laten groeien. De bamboeplant groeit overal, ook op gronden waar geen andere (landbouw)gewassen kunnen groeien. De bamboeplant heeft praktisch geen water nodig, geen bestrijdingsmiddelen, groeit ontzettend snel en heeft een veel grotere productie per landoppervlakte dan katoen. En na de kap, groeit de bamboeplant gewoon weer door. Dat scheelt niet alleen arbeidsuren voor de boer, maar beschermt ook de bodem tegen erosie. Het wortelstelstel van de bamboe blijft immers intact. Bovendien is er een constante toevoer van bamboe en zijn er meerdere oogsten per jaar mogelijk.

De grote uitdaging is het verder verbeteren van het viscose proces. Deze productie methode van bamboe textiel is pas sinds ruim 10 jaar mogelijk. Er zijn in die periode al grote verbeteringen doorgevoerd. Nu steeds meer mensen de grote voordelen van bamboe textiel ondervinden, volgen de innovaties zich in steeds sneller tempo op. Het is net als een elektrische auto. De techniek is nog niet perfect, maar een hele grote stap voorwaarts in vergelijking met benzine. Wij geloven dat bamboe een revolutie in de kleding industrie kan teweegbrengen, vanwege het draagcomfort in combinatie met de bijzonder duurzame grondstof voor mens en milieu. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die ons geloof delen: do good, feel great!