Hier vind je antwoord op de meest gestelde vragen. Heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op.

Op onze draaginstructie pagina staat alle informatie over het veilig gebruik van onze draagdoeken.

Een draagdoek kan direct vanaf de geboorte gebruikt worden. Hier vind je alle informatie over het veilig gebruik van onze draagdoek.

De Bam&Boe tricot draagdoek is sterk genoeg om een peuter van 18 kilo te dragen. In de praktijk zien wij dat de meeste mensen tot ongeveer 1 jaar of 10 kilo gebruik maken van een tricot draagdoek. Onze tricot draagdoek kan daarna dus nog gewoon gebruikt worden, dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Een geweven draagdoek van Bam&Boe kan meer support bieden als je kindje wat zwaarder begint te worden. 

Bij goed gebruik, is een draagdoek een hele veilige en comfortabele manier om je baby bij je te dragen. Het is nog steeds de beste manier om je kindje vanuit een veilig nestje, dichtbij je, de wereld te laten verkennen. Je stem, je geur, je lichaamswarmte, het geluid van je ademhaling en je hartslag zijn immers vertrouwde factoren voor je kindje. Op onze instructiepagina vind je uitgebreide informatie over veilig dragen.

Let op: een draagdoek en draagzak zijn heel verschillend, daarover vind je meer onderaan deze pagina.

Het correct dragen van een baby in een draagdoek draagt bij aan een een goede ontwikkeling van uw baby inclusief de heupen. Hier staat alle informatie over het veilig en comfortabel dragen van je baby.

Bam&Boe maakt en verkoopt alleen draagdoeken. Draagdoeken zijn in essentie een lange baan geweven of geknoopte stof waarin je jouw kindje kan ‘knopen’. Het knopen lijkt misschien in eerste instantie lastig, maar oefening baart kunst. Na een paar keer oefenen is het voor de meeste moeder en vaders een koud kunstje.

Een belangrijk verschil is dat een draagdoek zich flexibel aanpast aan de vorm van jouw baby en niet andersom! Helaas is dit bij veel niet-ergonomische draagzakken niet het geval. Niet-ergonomische draagzakken ondersteunen de baby vaak onvoldoende. De natuurlijke bolling van de wervelkolom is niet mogelijk met een draagzak. Tevens zijn de beentjes vaak weinig gespreid in draagzakken waardoor er geen ondersteuning geboden wordt tot aan de knieholtes. Het gewicht van de beentjes hangt dan vaak in een niet correcte houding. De baby hangt als het ware in de draagzak, in plaats dat hij er in zit.

Een baby in een draagzak wordt dus niet (altijd) in ‘de natuurlijke kikkerhouding’ gedragen. Deze houding is anatomisch gezien de perfecte houding voor een baby: een bolle rug, knietjes geplooid opgetrokken en de beentjes in ongeveer 100° gespreid. Een draagzak verdeeld het gewicht dus niet ideaal wat voor een jonge baby niet is aan te raden. Het lijkt dat ze makkelijk in gebruik zijn, maar dat weegt volgens ons niet op tegen de mogelijke nadelen; een verhoogde kans op heupdysplasie, een nadelige ontwikkeling van de gewrichten in het wervelkolom en het bekken en minder lichaamscontact tussen ouder en kind.

Bam&Boe verkoopt  en geweven dragdoeken. De tricot draagdoeken zijn gemaakt van een unieke combinatie van 95% bamboe viscose en 5% elastan voor de ideale stretch.

Een rekbare draagdoek (gemaakt van tricot stof, zoals een t-shirt) is ideaal voor pasgeborenen en heel gebruiksvriendelijk. Het omdoen is snel te leren. Je kan de draagdoek omhouden en je kindje eruit en er weer in doen terwijl je de doek om hebt (handig met voeden / verschonen). Een rekbare draagdoek is ideaal vanaf de geboorte tot een baby ongeveer 1 jaar is. Een rekbare draagdoek is alleen geschikt voor buikdragen.

Een draagdoek van geweven stof is niet rekbaar(afhankelijk van de dikte). Daarom kost het omdoen wat meer oefening. Wanneer je je kindje uit de doek hebt gehaald, moet de doek opnieuw geknoopt worden. Een geweven draagdoek kan gebruikt worden vanaf de geboorte tot een leeftijd van 2-3 jaar. Veel ouders geven in het eerste jaar de voorkeur aan een tricot draagdoek. Een geweven doek is geschikt voor buik-, rug- en heupdragen.

Voorkom gevaarlijke situaties! Wij raden sterk af om te gaan sporten, koken of fietsen met de baby in een draagdoek. De draagdoek is uiteraard ook niet geschikt voor gebruik in een auto. 

Hier vindt u de wasvoorschriften voor onze draagdoeken.

Niet alleen de baby’s, ook moeders hebben meestal veel behoefte om hun kindje dichtbij te houden. Er zijn instanties die beweren dat je je kindje verwent en afhankelijk maakt als je het regelmatig bij je draagt. Je kindje zou al vroeg moet leren om alleen te zijn. Dat druist tegen elk moedergevoel in. Als je je hart volgt, is het niet meer dan logisch om je kindje bij je te willen houden.

Baby’s zijn het liefst dichtbij hun moeder (en vader natuurlijk). Zo voelen ze zich veilig en geborgen. Zo dicht bij kan jouw baby het meteen aangeven als hij honger heeft. Een huilende baby komt tot rust van de bewegingen die hij voelt als hij gedragen wordt. De beruchte darmkrampjes worden stukken minder door de schommelingen in een draagdoek en jouw warmte tegen zijn buikje. Een draagdoek is dan ook heel geschikt om binnen te gebruiken. Kindjes met reflux kan je verlichting bieden door hen rechtop te houden. Dat gaat met een draagdoek heel gemakkelijk.
Dragen is ook ideaal als je meer kinderen hebt, die ook hun mama of papa nodig hebben. Dragen is fijn als je wat dingen in huis wil doen en super gemakkelijk als je op stap gaat. Een draagdoek neemt zo weinig plaats in beslag dat je hem altijd mee kunt nemen. Met een draagdoek zijn het openbaar vervoer, roltrappen en drukke winkelstraten geen obstakel. Geen vieze banden van een buggy of kinderwagen in huis en jij als drager bent de allerbeste schokbreker.