10 redenen om nu te beginnen met babydragen (deel 1)

blog-header-10-redenen

Als jonge ouder komt er veel op je af. Het liefst wil je de hele dag met jouw kleine knuffelen. De eerste periode kan dat gelukkig ook. Er zijn veel helpende handen in huis. Na een week vertrekt de kraamzorg en vaak begint een van de ouders vaak al snel weer met werken. Opeens ben je alleen met jouw kleine en ondertussen vraagt het huishouden om meer aandacht dan ooit. Er is een continue toestroom van afwas en was terwijl de boodschappen (beschuit met muisjes!) het huis uit vliegen. Je komt handen tekort en staat er voor je gevoel helemaal alleen voor. Help!

Gelukkig bestaat er een heel eenvoudig hulpmiddel dat jou als ouder van een baby veel stress bespaart en veel vrijheid geeft. Het wordt al duizenden jaren gebruikt over de hele wereld en toch is de kans groot dat je er nog nooit gebruik van hebt gemaakt. Misschien heb je er zelfs nog nooit een gezien. Het is een hulpmiddel dat niet duur is, gemakkelijk is aan te schaffen, in vooral Azië, Afrika en Zuid-Amerika dagelijks wordt gebruikt en heel simpel is om mee te nemen in je tas. Ben je al benieuwd? Het is…een draagdoek!

Een draagdoek is speciaal gemaakt om jouw kleine bij je te dragen of je rug, zij of buik. Een draagdoek is niet alleen super comfortabel, maar ook goed voor de ontwikkeling van jouw kleine en kan al gebruikt worden direct vanaf de geboorte. Nog niet overtuigd? Hier zijn alvast 5 van de 10 redenen om als jonge ouder vandaag te beginnen met jouw baby dragen in een draagdoek. In deel 2 van deze blog gaan we in op de overige 5.

1 -Baby dragen is gemakkelijk en praktisch

De eerste keer is het nog even wennen om de draagdoek om te doen. Dat is heel normaal. Zodra je er aan gewend bent, wil je niet anders meer. De draagdoek is gemakkelijk in onderhoud en simpel om mee te nemen. De draagdoek neemt weinig plaats in beslag en je gooit hem als nodig gewoon in de wasmachine en hij is weer klaar voor gebruik.

2 – Beide handen zijn vrij

Vrij om andere dingen mee te doen en jouw andere kinderen bezig te houden, voeden, spelen en dergelijke. Even naar de supermarkt, een boterham smeren of met het gezin een wandeling maken, het is heerlijk om beide handen vrij te hebben! Op die manier komt niemand iets te kort. Jij blij en jouw kleine blij.

3 – Ergonomisch dragen zorgt voor goede ontwikkeling van de rug en heupjes

De rug en heupjes worden door de natuurlijke houding in de draagdoek in de “kikkerhouding” gezet, waarbij de beentjes in een M-houding zitten, net als in de buik. Dit kan heup en rug problemen voorkomen, ook op latere leeftijd. Baby dragen zorgt voor een betere houding en goede ontwikkeling van de rugspieren.

4 – Baby’s die gedragen worden huilen minder

Volgens onderzoek zijn baby’s die gedragen worden in een draagdoek rustiger en huilen aanzienlijk minder. Baby’s vinden het gedragen worden in een draagdoek rustgevend en het geeft ze de kans dicht bij mama of papa te zijn. De geur, de warmte, de bewegingen en het ritme en geluid van de hartslag heeft een zeer kalmerend effect op de baby. En daarmee ook op jou.

5 – Huid op huid contact is goed voor ouder en baby

Dragen en aanraken doen groeien en stellen de hersenen in staat om het lichaam te controleren. Huidhonger is dus niet enkel een “wens” van jouw baby, het is ook een lichamelijke behoefte die even groot is als de behoefte aan gezond eten! In de baarmoeder werd jouw kind eigenlijk constant “aangeraakt en gemasseerd” en kindjes hebben deze ervaringen ook buiten de baarmoeder nodig om optimaal te kunnen groeien.

Bekijk hier de bam+boe draagdoeken

Gun jezelf en jouw kleine de vrijheid van een bam+boe draagdoek!

Lees hier deel 2 >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *